ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ
banner image

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ
Αλέξανδρος Χάλικας Πολιτικός Μηχανικός MSc | Μαρούσι Αττική


 

Το ενεργειακό πιστοποιητικό (ΠΕΑ) είναι ένα έγγραφο το οποίο αποτυπώνει την ενεργειακή κατηγορία όπου εντάσσεται το κτίριο. Υπάρχουν 9 ενεργειακές κατηγορίες ως από την Η που είναι και η χαμηλότερη έως την Α+ που είναι και η υψηλότερη.

Ένα κτίριο για να λειτουργεί καταναλώνει ενέργεια. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι βασικές λειτουργίες όπως η θέρμανση, η ψύξη, το ζεστό νερό χρήσης, ο ηλεκτροφωτισμός είναι αυτές οι οποίες χρησιμοποιούν και καταναλώνουν ενέργεια. Το ποσό της ενέργειας είναι και αυτό που καθορίζει την ενεργειακή κατηγορία.

Έτσι σε ένα παλαιό αμόνωτο κτίριο το οποίο διαθέτει, κακής ποιότητας κουφώματα, απαρχαιωμένα κλιματιστικά και παλαιό ασυντήρητο λέβητα η ενεργειακή κατηγορία θα είναι πολύ χαμηλή (Ζ,Η) πράγμα που σημαίνει πως για να κρατήσουμε ευνοϊκές συνθήκες διαβίωσης μέσα σε αυτό το κτίριο χρειάζεται να δαπανούμε πολύ ενέργεια άρα και χρήματα. Επιπλέον, επιβαρύνεται το περιβάλλον για να παραχθεί η ενέργεια που χρειάζεται το κτίριο.

Όσο το κτίριο αποκτά καλύτερη ποιότητας υλικά και εξοπλισμό τόσο ανεβαίνει κατηγορία και είναι οικονομικότερο στην λειτουργία του και φιλικότερο στο περιβάλλον.

Στην ανώτατη κατηγορία Α+ το κτίριο δεν καταναλώνει ενέργεια, αντίθετα γίνεται το ίδιο παραγωγός ενέργειας την οποία μπορεί να επιστρέφει στο δίκτυο.

Η έκδοση ΠΕΑ είναι υποχρεωτική σε:
Ενοικιάσεις
Πωλήσεις
Δημοσίευση αγγελιών προς πώληση ή ενοικίαση 
Προγράμματα Εξοικονομώ
Μετά από κατασκευή νέου κτιρίου
Μετά από ριζική ανακαίνιση νέου κτιρίου ή οριζόντιας ιδιοκτησίας